Santoorles

Santoor ook wel de "Shata-tantri Veena" genoemd

De Santoor is een muziekinstrument uit de Indiase muziek, ontwikkeld in Kasjmir

De Santoor is een muziekinstrument uit de Indiase muziek, ontwikkeld in Kasjmir vanuit de Perzische santur, die weer ontstond in Mesopotamië. Het is de Indiase variant van het cimbalom of hakkebord en wordt, met het instrument op schoot zittend, met twee aan de uiteinden licht gekromde fijne houten hamertjes bespeeld. De betekenis van de naam santoor is onbekend. Een verklaring houdt de betekenis op "100 snaren".

Het trapezium kader is over het algemeen gemaakt van walnoothout. De boven- en onderkant planken kunnen soms zijn dunne latjes gemaakt zijn. Aan de bovenzijde , ook bekend als de klankkast, worden houten bruggen geplaatst, waarop uitgerekte metalen snaren worden gespannen.

De snaren zijn gegroepeerd in eenheden van 3 of 4 en zijn gebonden op nagels of pinnen op de linkerkant van het instrument en zijn gespannen over de klankkast op de top van de bruggen . De Santoor wordt gespeeld terwijl zittend in een asana “zit houding” genoemd ardha-padmasana positie. Het wordt gespeeld met een paar lichte houten hamers met beide handen.

Santoor ook wel de "Shata-tantri Veena" genoemd

Wilt u meer informatie over het volgen van lessen en/of het boeken van de Ashiq Brothers voor uw feesten - en partijen neem dan met ons contact op

Neem Contact op
Back to Top