Tablales

Het spelen van de tala,
de ritmische cyclus waarin een compositie staat is de functie van de Tabla

De tabla is het meest gebruikte ritmische begeleidingsinstrument in de Indiase muziek

De tabla is het meest gebruikte ritmische begeleidingsinstrument in de Indiase muziek, en wordt bovendien ook veelvuldig in moderne fusion gebruikt. De tabla wordt met beide handen bespeeld, waarbij elke hand zijn eigen trommel bespeelt. De rechterhand bespeelt de houten dayan, de linkerhand de van koper of klei gemaakte bayan.

De slagtechnieken omvatten een groot aantal zogeheten bols, die elk een andere klank voortbrengen. Opmerkelijk aan een tabla is het vel dat onregelmatig gemaakt is met een schijf ander materiaal. Deze zwarte schijf wordt gemaakt van een pasta die vooral bestaat uit rijstmeel en ijzervijlsel. Bij het meeste andere slagwerk wordt juist geprobeerd om een zo homogeen mogelijk vel te gebruiken..

De functie van de tabla in de Indiase muziek, is die van het spelen van de tala, de ritmische cyclus waarin een compositie staat, en die tijdens de improvisatie in de raga moet worden vastgehouden.”

De slagtechnieken omvatten een groot aantal zogeheten bols

Zonder het juiste ritme is het niet mogelijk om muziek te maken.

Wilt u meer informatie over het volgen van lessen en/of het boeken van de Ashiq Brothers voor uw feesten - en partijen neem dan met ons contact op

Neem Contact op
Back to Top